Snusets historia

Posted by

När du går in i en matbutik är det oftast så att när du står i kön ser du snuskylen och undrar vilken den bästa snusen är. Ska det vara lössnus eller portionsnus? Ja, allt beror på vad du gillar. Vissa snusmärken är starkare än andra och en del smakar annorlunda, så det handlar nog om vad du gillar helt enkelt. Men hur kom snuset till?

Snusets historia

Ordet snus härstammar egentligen från ordet snustobak, men vi kallar det numera bara för snus. Det finns dessutom två olika sorters snus vilket är luktsnus och munsnus. Snus hette inte snus från början utan det kallades för “schnauze”, vilket är ord från tyskan som betyder nos. Det hela handlade om att man på dem tiden intog snus som ett pulver i näsan och därav namnet. Idag kallas detta för luktsnus. Luktsnus förekom i Spanien och i Frankrike i mitten av 1500-talet, då kan man säga att snus börjades användas men bara av de rika. De fattiga tyckte inte om luktsnusen och använde istället tuggtobak.

Snusanvändning i Sverige

Det finns inte mycket i form av statistik innan år 1915 på grund av att det helt enkelt inte fanns så många som tillverkade snus på den tiden. Men redan två år senare, 1917, såldes det hela 7 000 ton snus under det året. Resultatet kan sägas vara en riktig toppennotering med cirka 1.2 kg snus per svensk. Men snuset förlorade mycket av sin popularitet när folket började röka cigaretter istället och det blev ännu mer vanligt med rökningen under andra världskriget. När rapporter om att rökning var skadligt dök upp fick snuset däremot tillbaka sin popularitet. År 1988 såldes det mycket snus. Hela 5 350 ton, vilket motsvarar ungefär 0.6 kg per capita. Idag snusar ungefär en miljon svenskar, och av dem snusar cirka 45% portionssnus.

Comments are closed.